Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Elin Färnstrand om ord

År 2012 gjordes en intervju med Elin Färnstrand, student i svenska, för magasinet TIO om de viktiga frågorna. Efter att ha arbetat som administratör och vidareutbildat sig inom webbdesign studerar hon idag till psykolog och har hittat nya perspektiv på att arbeta med ord och förståelse.

Ord kändes meningslösa

Elins studier har alltid kretsat kring ord och skrivande. Det började med en kurs i retorik och fortsatte med litteraturvetenskap. Nu har hon landat i svenskan.

– För mig var det svenska språket först bara ett sätt att uttrycka mig på,
precis som för alla andra. Ord kändes meningslöst att plugga. Men sen började jag fundera mer och mer på hur viktigt språket egentligen är för oss. Ord kan vara befriande, förlösande, begränsande och kuvande. Ibland hjälper orden oss med att hitta nya tankar och vägar framåt. Ibland fastnar vi på grund av dem. Då blev jag intresserad på riktigt.

Så länge hon kan minnas har Elin också sysslat med olika sorters skrivande. Det har blivit allt från artiklar till krönikor, men mest låttexter. Som låtskrivare har hon skrivit både på engelska och svenska.

– Nyanserna i orden blir så mycket starkare på svenska. Så är det väl med ens modersmål. Allt blir mer påtagligt och orden bränner till på riktigt. Men samtidigt är svenskan helt klart svårast att skriva på. Det krävs fler ord för att budskapet verkligen ska gå fram precis som man vill. Men när texten väl sitter, då är det underbart. Sen är det också ganska roligt att upptäcka språkets begränsningar. Vissa genrer går knappt att översätta. Blues på svenska till exempel, det varken låter eller känns bra.

Hur gick det sedan?

Vad har hänt sedan vi hördes av senast?

– Just nu läser jag andra terminen på psykologprogrammet i Stockholm och det har såklart en mängd olika anledningar, men en av dem var, som jag upplevde det, den i det närmaste obefintliga arbetsmarknaden för någon som "bara" hade en kandidat i svenska istället för en mer renodlad yrkesutbildning inom t.ex. information eller kommunikation.

Vilket råd vill du ge till en student som funderar över framtiden?

– Mitt råd till den vilsna studenten blir nog därför att inte ha alltför bråttom med det myckna pluggandet utan ta sin betänketid. Kanske röra sig lite i arbetslivet och fundera över mer än bara intresseområden i valet av yrke - vilka tider gillar en att jobba, vilken arbetsmiljö trivs en i, hur förutsägbar vill en att en dag ska vara, hur stresstålig är en och vilka värden i livet sätter en högt i övrigt? Är en beredd att göra ett varumärke av sig själv, eller vill en försöka hitta ett yrke där det en faktiskt gör om dagarna säger mer än det en säger om sig själv på ett säljmöte?

Hur såg vägen fram till studierna i psykologi ut?

– Jag jobbade i mellantiden som administratör och marknadskommunikatör på ett mindre företag samtidigt som jag vidareutbildade mig i grafisk design för webben. Lärde mig en del om webbutiker, men kände sedan att det var dags att söka mig vidare mot nya utmaningar och ytterligare ett sätt att studera och arbeta med ord och förståelse i ett sammanhang där de kan betyda mycket för många - men på ett mer personligt plan.

Elins utbildning i urval

Svenska språket, retorik och skriva, litteraturvetenskap samt humanekologi.

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?