Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Håkan Karlsson, forskare i samtidsarkeologi

Ett globalt antiklimax

Under några dagar i oktober 1962 står världen på gränsen till ett kärnvapenkrig. USA upptäcker att Sovjet, deras största fiende under Kalla kriget, har flyttat missilbaser till Kuba. Därifrån kan missilerna nå känsliga mål i USA och amerikanerna gör sig redo för strid. Bland annat isoleras Kuba genom att sättas i karantän. Några missiler skjuts dock inte iväg då baserna flyttas tillbaka till Sovjet efter en diplomatisk uppgörelse mellan stormakterna.

Samtidsarkeologen Håkan Karlsson berättar:

– Jag jobbar i ett team med svenska och kubanska arkeologer, sociologer, antropologer och historiker. Vid fem olika tillfällen har vi arbetat på Kuba med att intervjua lokalbefolkningen och dokumentera vad som finns kvar av baserna och av människors minnen av missilkrisen. Tyvärr är detta något som den yngre generationen på Kuba nästan inte känner till, trots att det rörde sig om en global kris. Den kubanska regeringen har inte lyft fram denna händelse eftersom man är missnöjd med hur krisen sköttes av Sovjet.

Genom åren har det material som blev kvar på baserna successivt försvunnit då lokalbefolkningen använt det på olika sätt.

– För många kubaner är ruinerna efter baserna bara betongkolosser mitt i djungeln, och många förstår inte deras kulturella värde och att de är en del av landets identitet. Därför är det både viktigt och intressant att detta dokumenteras för framtida generationer. Förutom att gräva och intervjua skapar vi tillsammans med kubanerna förutsättningar för att missilbaserna hanteras som ett värdefullt nationellt och globalt kulturarv och att de blir tillgängliga för besökare. 

Utbildning i urval

Doktorsexamen i arkeologi, även studier kulturgeografi, etnologi samt distanspedagogik.

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2018-01-30
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?