Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Nytt masterprogram kombinerar humaniora med digital teknik

(NYHET 2017-02-27)

Hösten 2017 startar en ny utbildning vid Göteborgs universitet som är den första i sitt slag. På Masterprogrammet Digital humaniora får studenterna kombinera digital teknik med humanistiska färdigheter som kritiskt tänkande.

– Vi tror att det finns ett behov av just kombinationen humaniora och ett tekniskt kunnande, säger Jenny Bergenmar, docent i litteraturvetenskap och programansvarig för den nya utbildningen.
Snabbt växande fält

Digital humaniora är ett snabbt växande akademiskt fält som bland annat innefattar frågor kring kulturarv och digitalt tillgängliggörande. Det kan handla om att utveckla digitala metoder för att analysera material från kulturarvet, att utforska vad vi människor lämnar efter oss på internet och att kunna visualisera forskningsresultat på nya sätt.

Det har tidigare gått att läsa enstaka kurser i digital humaniora, bland annat vid Göteborgs universitet, men Masterprogrammet Digital humaniora blir den första mer omfattande utbildningen i Sverige. Det är ett tvåårigt program för den som redan har en magisterexamen.

– Den nya utbildningen kommer att kombinera digitala färdigheter med de humanistiska kärnkompetenserna, som kritiskt tänkande och förmågan att kunna placera saker i ett historiskt sammanhang. Vi kommer att arbeta med frågor om digital teknik och digitalisering i förhållande till dagens samhälle och kultur samt med forsknings- och kulturarvsförmedling.

Läs hela nyhetsartikeln om utbildningen

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2017-02-28
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?