Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Spetsutbildning i kritiskt tänkande

I höst startar för första gången det nya masterprogrammet Kritiska studier vid Göteborgs universitet. Programmet förbereder studenterna för en arbetsmarknad där det efterfrågas fördjupad kritisk och analytisk kompetens.

– Studenterna kommer att få utveckla sina förmågor till kritiskt tänkande och träna humanistiska färdigheter som kan omsättas i yrken inom snart sagt alla samhällssektorer, säger Nils Olsson, samverkansansvarig vid Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion där programmet ges.

Fokus ligger på kritiska och analytiska förhållningssätt, praktisk färdighetsträning i olika muntliga och skriftliga framställningsformer samt fördjupning inom ett av tre centrala humanistiska huvudområden: litteraturvetenskap, idéhistoria eller teaterstudier.

Syftet är att utveckla intellektuella kompetenser: förmåga att genomföra olika typer av utredningsarbeten, överblicka, sovra i och sammanställa större informationsmängder, argumentera och uttrycka sig muntligt samt behärska olika typer av skrivsätt inom olika medier. Exempel på arbetsgivare är tidskrifter, förlag, bibliotek, teatrar, museer, konsthallar och bildningsförbund, liksom myndigheter och förvaltning.

– Studenterna får lära sig att tolka olika typer av källtexter, förhålla sig till olika texters historiska, mediala, genremässiga och sociala sammanhang, diskutera kritiska metoder eller praktiker som textkritik och översättning, och att analysera tolkningskonflikter.

De introduceras också i centrala skriftliga former som recensioner, debattartiklar, essäer, rapporter och akademiska papers. Muntliga färdigheter utvecklas genom olika typer av redovisningar, föredrag och konferensupplägg. Studenterna erbjuds också möjlighet till redaktionellt arbete och erfarenhet av akademisk publiceringskultur.

– Programmet är knutet till ett professionellt nätverk inom konst-och kulturlivet i Göteborg med omnejd. Internationella utblickar sker genom gästföreläsningar och möjligheter till studieresor, fältarbete och praktik utomlands, säger Nils Olsson.

Förutom programspecifika och valbara kurser består programmets kärna av ett avancerat seminarium där studenterna får möta och samarbeta med representanter från olika delar av universitetsvärlden och konst- och kulturlivet: redaktörer, forskare, producenter, författare, översättare, debattörer, politiker och tjänstemän.

Masterprogrammet Kritiska studier ges av Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion. Behörig att söka till programmet är den som har en kandidatexamen om sammanlagt 180 hp, som inkluderar ett självständigt examensarbete om 15 hp.

Mer information:
Nils Olsson (e-post), telefon: 0732-48 29 21.

Thomas Melin, nyhet 2014-03-17

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2015-03-19
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?