Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kultur och demokrati, masterprogram, 120 hp

Är du intresserad av sambandet mellan kultur och demokrati? På masterprogrammet Kultur och demokrati undersöker vi den demokratiska infrastrukturen och riktar ljuset mot estetiska praktiker i relation till sociala rörelser, urbana förändringsprocesser, hållbar utveckling, medborgardialog och folkbildning. Med ett genomgående fokus på teoretisk kunskap och analytisk förmåga är ambitionen att förbereda dig som student för ett arbetsliv inom kultursektorn, men även inom offentlig förvaltning, stadsutveckling, i medborgarprojekt, hos föreningar och frivilligorganisationer. Vi välkomnar studenter med kandidatexamen inom antingen humaniora eller samhällsvetenskap eller motsvarande. 

Tillsammans läser och diskuterar vi klassisk och aktuell kulturvetenskaplig litteratur som behandlar individuella och kollektiva erfarenheter och sambanden mellan kultur, politik och ekonomi. Lokala fenomen analyseras i relation till historiska mönster och globala strukturer. Under utbildningen samarbetar vi med en rad lokala kulturinstitutioner. Programmet innehåller en halv termins praktik och moment av träning i att organisera utåtriktade evenemang.

Innehåll

TERMIN 1:

Kultur och demokrati (15 hp)
Teoretisk och tematisk introduktion till relationen mellan kultur och demokrati. Kursen ger studenterna fördjupad träning i att utifrån såväl lokalt som globalt fokus kritiskt arbeta med frågor som rör den demokratiska infrastrukturen.

Kultur och estetik i en global värld (7,5 hp)
Kursen fokuserar på frågor kring förhållandet mellan kulturskapande, konst och aktivism samt deras roll i offentligheten. En viktig del av samtida demokratiska processer utgörs av olika slags kulturskapande och konstnärliga aktörer och rörelser som i relation till sociala rörelser arbetar med mobilisering och manifestationer.

Röster, texter, tolkningar (7,5 hp)
Kursen diskuterarfrågor kring språk och makt i relation till både kulturvetenskaplig teori och skrivandets praktik. Utifrån teoretiska och metodologiska perspektiv tar kursen upp frågor kring tolkningsföreträde, representativitet och etik. Kursen ger studenterna fördjupad träning i att identifiera, producera och kritiskt granska olika textgenrer och stilar samt deras förmåga att förmedla erfarenheter, röster och tolkningar.

TERMIN 2:

Barns och ungas delaktighet i samhälle, kultur och politik (15hp)
Kursen utgår från teoretiska perspektiv som betraktar ålder som organiserande princip och maktrelation. I kursen diskuteras barns och ungas möjligheter till tillhörighet och delaktighet i samhälle, kultur och det politiska; barns och ungas medborgerliga rättigheter och möjligheter att förstås som politiska subjekt.

Det offentliga samtalets praktik (15 hp)
Under handledning planerar, genomför, dokumenterar och utvärderar studenterna ett offentligt heldagsseminarium. En central del av förberedelserna är teoretisk inläsning, och kursen fungerar här som en fördjupning av introduktionskursen. Fokus ligger på relationer mellan lokala fenomen och globala processer.

TERMIN 3:

Kulturens praktiska fält (15 hp)
Studenterna ordnar praktikplatser i samråd och med stöd av med programkoordinator. Potentiella samarbetspartners kan vara offentlig förvaltning, kulturinstitutioner, men också andra typer av arbetsplatser där frågor kring kultur och demokrati aktualiseras. Med sig ut på praktiken har studenterna forskningsfrågor.

Kulturvetenskaplig metodologi (15 hp)
En uppsatsförberedande kurs som med ger studenterna fördjupning i kulturvetenskapliga metoder av olika slag. Genom praktiska och teoretiska moment arbetar vi med metodologi i förhållande till demokrati, diskuterar etik och forskningens roll i samhället.

TERMIN 4:

Examensarbete (30 hp)
Sista terminen ägnas åt skrivande av examensarbete. Utöver den individuella handledningen hålls seminarier där studenterna läser och kommenterar varandras utkast.

 

Behörighet och anmälan

Förkunskapskrav:

Kandidatexamen med ett humanistiskt eller samhällsvetenskapligt huvudområde, eller motsvarande, samt språkkunskaper motsvarande Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 5. Sökande med kandidatexamen i annat huvudområde kan bli behörig efter granskning av kandidatexamensarbetet. Programkoordinatorn ansvarar för den individuella bedömningen av huruvida den sökande har relevanta förkunskaper. För mer information, se http://kultur.gu.se/utbildning/avancerad-niva/kultur-och-demokrati

Urval:

Högskolepoäng utan maxgräns

Kultur och demokrati, masterprogram, 120 hp
Start Studietakt Anmälan
HT19 Dag, 100 % Stängd

Mer information om valt utbildningstillfälle

ANMÄLNINGSKOD: GU-14099
SISTA ANMÄLNINGSDAG: 2019-04-15
YTTERLIGARE ANMÄLNINGSINFORMATION: https://www.antagning.se/
ORT: Göteborg


Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2017-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?