Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kulturarv och modernitet: materiellt och immateriellt under 1000 år, 120 hp

Om utbildningen

I utbildningen Kulturarv och Modernitet förenas tre vetenskaper som med olika infallsvinklar söker kunskap om det förflutna: arkeologi, etnologi, och historia. Med utgångspunkt i materiella lämningar, muntligt berättande och skriftliga källor söker vi nya kunskaper och perspektiv på det som en gång var.

Arbetsområden

Kulturarv och modernitet är i första hand avsedd för dig som satsar på forskarutbildning eller en framtid inom kulturarvssektorn. Denna sektor befinner sig sedan en tid i ett skede av förändringar. Successivt växer ett mer aktivt förhållningssätt fram, där kulturarvet definieras av medborgarna i dialog med kulturarvssektorn. Samtidigt ökar intresset för det i tid näraliggande och för immateriella kulturarv. Idag är det uppenbart att platser, föremål och berättelser kan ha helt olika innebörd beroende på vem som betraktar dem och genom samhällets förändringar används det förflutna hela tiden på nya sätt. Vad som är ”värt att bevara” är inte längre lika självklart. Utbildningen Kulturarv och Modernitet syftar till att ge en kompetens att hantera denna problematik. Vad är egentligen kulturarv? Vilka intressen och behov avgör hur det förflutna uppfattas och presenteras? Hur kan vi med vetenskapliga verktyg från arkeologi, historia och etnologi på en och samma gång söka kunskaper om det som var och samtidigt göra detta betydelsebärande och intressant i en föränderlig samhällskontext?

Innehåll

Programmet omfattar två års studier och leder till masterexamen i arkeologi, etnologi eller historia. Den första terminen läser du kurser som ger en grundläggande förståelse för de ingående vetenskaperna, deras förhållningssätt till det förflutna och till de texter, artefakter och berättelser historien lämnat efter sig. Därefter följer en fältkurs som omfattar hela den andra terminen. Vi väljer ut en plats som kan antas dölja intressanta kulturarvsaspekter. Här genomförs sedan en tvärvetenskaplig undersökning, innefattande arkeologiska, historiska och etnologiska metoder. Syftet är både vetenskapligt och kulturarvsförmedlande. Under den tredje terminen läser du fria kurser, varvid även praktik kan ingå. Vi rekommenderar också en forskarförberedande kurs i något av de ingående ämnena. Programmet avslutas med ett självständigt arbete om 30 hp.

Kulturarv och modernitet: materiellt och immateriellt under 1000 år, 120 hp
Start Studietakt Anmälan

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Om Kulturarv och modernitet

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2017-12-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?