Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Världslitteratur, magister/masterprogram, 120 hp

I programmet Världslitteratur får du utforska hur texter både förvandlas och förvandlar när de läses i nya kulturella sammanhang. Programmet vill dels lyfta fram den mångfald av erfarenheter och uppfattningar som uttrycks i skönlitteratur från olika språkliga och kulturella områden, dels bidra med djupare kunskap om vad som händer när texter reser i tid och rum. Programmet bidrar inte bara till kunskap om Världslitteratur utan även, på ett vidare plan, till en global bildning och medvetenhet som möjliggör större insikt och förståelse för omvärlden. Yrken och arbetsfält som är tänkbara är till exempel kultursektorn, utredningsarbete, förlag, bibliotek, kommunikation och arbete med PR. Den möjliga arbetsmarknaden är alltså bred; en person som har god utbildning i att tillgodogöra sig litteratur på främmande språk och sätta sig in frågor från andra sammanhang och kulturer, är väl förberedd för att hantera text i ett internationellt yrkesliv, både i Sverige och utomlands. Du behöver inte ha läst språk på universitetsnivå tidigare, men måste ha goda läs- och skrivfärdigheter i det språk du väljer att ta ut din examen i. För att börja ska du också ha en kandidatexamen (eller motsvarande) med ett självständigt arbete (kandidatuppsats). Programmet har ett tvärspråkligt upplägg, vilket innebär att du kommer att läsa tillsammans med studenter i andra språk än det du valt. Detta i sig ger interkulturella erfarenheter och förbereder för ett internationellt arbetsliv.

Studenter med kandidatexamen i annat huvudområde än de som nämns i förkunskapskravet kommer att kontaktas av programkoordinator och ombedjas skicka in sin kandidatuppsats (eller motsvarande) för en individuell kvalitetsbedömning. Det som granskas är förutom grundläggande formalia och stil förmågan att föra ett kritiskt, vetenskapligt resonemang med utgångspunkt i en självständigt formulerad forskningsfråga.

Världslitteratur, magister/masterprogram, 120 hp
Start Studietakt Anmälan

Programmet startar inte detta läsår. För information kontakta institutionen.

Studievägledning

Karin Wester

031-7861782

Telefontider

må, to kl 10:30-11:30
ti kl 13:00-14:00
on kl 10:00-11:00

Besökstider

må, to kl 13:00-14:00
ti kl 14:00-15:00
on kl 11:00-12:00

Adress: Renströmsgatan 6, plan 4, korridor F

E-post: studievagledning.vli@sprak.gu.se

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-03-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?