Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Kultur i Göteborg

Kandidatprogrammet Kultur

Hallå, Lena Martinsson, professor i genusvetenskap på Institutionen för kulturvetenskaper och en av dem som ledde arbetet med programmet. Varför ska man välja programmet Kultur och vad leder det till?

Vem vänder sig programmet till?

– Vill du jobba med kultur i någon form är det här programmet för dig. Du är kanske intresserad av samhälls- och kulturfrågor men vet inte hur du ska göra för att få ett jobb som tar tillvara på ditt kulturintresse. Då visar programmet på vilka olika möjligheter som finns. Eller kanske har du redan siktet inställt på att jobba som till exempel kulturkritiker eller på museum. Även då är programmet rätt val.

Ett kulturvetenskapligt perspektiv behövs i många sammanhang och inom en rad olika sektorer.

Varför ska jag välja just det här programmet?

– En av grundtankarna med programmet är att du ska lära dig att granska kultur på ett seriöst och kritiskt sätt, något som efterfrågas idag. Kultur skapar öppningar och möjligheter, men den kan också utestänga och begränsa våra liv. Ta en stad som Göteborg, till exempel. Det är en plats med stor segregation och många orättvisor men samtidigt ett ställe där kulturen frodas.

Att kunna utmana segregationen kräver kunskaper om hur normer och föreställningar skapar samhällsstrukturer, och är av avgörande betydelse för människors levnadsvillkor och vardag. Normer och föreställningar upprepas men utmanas också i musik, konst, bild, TV och film. På programmet får man redskap att analysera och granska normer, samhälle och de estetiska uttrycksformerna.

Kan jag inte läsa enstaka kurser istället?

– Kultur är ett sammanhängande och yrkesinriktat program som inte bara ger dig tvärvetenskapliga kunskaper inom det kulturvetenskapliga fältet. Du läser också kurser som lär dig allt från att utveckla ditt skrivande till entreprenörskap och förvaltning. Dessutom ingår praktik som förbereder dig för yrkeslivet.

Vad kan jag jobba som efter examen?

– Programmet ger dig en rad kompetenser och du kan till exempel välja ett klassiskt kulturjobb, som kultursekreterare, journalist eller inom kultursektorn på en kommun. Men det är också möjligt att jobba på tv- och mediebolag, som konsult i mediefrågor eller med jämställdhetsfrågor. Du kan också inrikta dig på att arbeta med utställningar, festivaler eller på museer.

Men får jag verkligen jobb efter examen?

– Det finns som jag sa tidigare en efterfrågan på den typ av kompetens som programmet ger och jag är övertygad om att möjligheterna till jobb efter utbildningen är goda. Ett kulturvetenskapligt perspektiv behövs i många sammanhang och inom en rad olika sektorer.

Ansökningsinformation

Jag vill söka till kandidatprogrammet Kultur! Länken leder till den webbaserade utbildningskatalogen där all anmälningsinformation du behöver finns.

Lena Martinsson

Professor Lena Martinsson:

Att kunna utmana segregationen kräver kunskaper om hur normer och föreställningar skapar samhällsstrukturer, och är av avgörande betydelse för människors levnadsvillkor och vardag.

Sidansvarig: Eva Englund|Sidan uppdaterades: 2015-03-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?