Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

"Jag vill jobba med något jag verkligen tycker är roligt"

Johanna Pettersson och Hanna Söder vill inte låta arbetsmarknaden styra. Istället valde de utbildning med hjärtat. På programmet för kulturarvsstudier kan de forma sin egen framtid för Hanna och Johanna leder den till det förflutna.

Programmet Kulturarvsstudier är till för dig som är intresserad av de seder, föremål och berättelser som människan lämnat efter sig och vill arbeta med att göra det förflutna levande. Hanna och Johanna läser fjärde terminen och ska precis börja skriva B-uppsats. Hanna ska skriva om den mest kända kvinnan i Pompeji och Johanna om Vestalerna som var gudinnan Vestas prästinnor i antikens Rom.

Att det just blev kulturarvsstudier var något av en slump för dem båda. De kände att de ville satsa på något de verkligen tyckte var kul, något som byggde på intresse snarare än förnuft.

– Jag har läst både språk och statsvetenskap tidigare och tänkt praktiskt. Nu ville jag läsa något som jag verkligen tyckte var roligt, något jag verkligen ville jobba med i framtiden, säger Johanna.

Platon och Trump

Programmet började med ett basår i kulturarvsstudier. När det sedan var dags att välja ämnesinriktning hade båda egentligen tänkt läsa socialantropologi. Istället fastnade de för antikens kultur och samhällsliv.

– Det kom lärare och personer från arbetslivet och berättade om sitt ämne. Från antiken kom en forskare som pratade om alla spår från antiken som formar vår nutid. Hur antiken går igen i film, arkitektur, politik och massa annat, säger Johanna.

– Hon sålde verkligen in det jättebra. Hon sa att den som egentligen funderar på arkeologi får göra samma sak här men i Medelhavsvärme, säger Hanna med ett skratt.

"Den som egentligen funderar på arkeologi får göra samma sak här men i Medelhavsvärme."Intresset för det förflutna har verkligen fått ett uppsving inom populärkulturen. Det görs mängder av filmer, böcker och dataspel på historiska teman och Hanna och Johanna gillar särskilt när dåtid och nutid kopplas samman i undervisningen. När de till exempel diskuterar Aristoteles och slaveriet i Aten i förhållande till moderna företeelser eller ser Trumps valseger i ljuset av Platons teorier om demokratins fall.

– Folk verkar tro att det är ett dött ämne men det är verkligen jätteaktuellt än idag. Det händer mycket i världen just nu och mycket av dagens debatt tar avstamp i idétraditioner som går tillbaka till antiken. Vi lever i en tid då vi verkligen borde komma ihåg historien, säger Hanna.

Klassen har ett brett åldersspektrum, det finns studenter från knappt 20 år upp till pensionärsålder. Johanna och Hanna är båda i mitten av sina 20-år och ser åldersbredden som en styrka som verkligen ger liv åt diskussionerna i klassrummet.

– Alla kommer från olika håll och har helt olika perspektiv. De äldre har så mycket livs- och yrkeserfarenhet och kan lägga fram argument som jag aldrig ens har tänkt på, säger Johanna.

Vad allt ska leda till

De är väldigt nöjda med basåret. Genom det fick de en bra introduktion till ämnet som är både brett och specifikt på samma gång. Och även om de har valt inriktning så behöver de inte ta just den vägen sen.

– Vi får en bra ämnesbredd ändå och har fördjupat oss i allt från brudklänningar till politik och museisamlingar. Vi får flera olika ingångar och kan läsa till och koppla samman med saker man har läst innan. Men det finns ändå en röd tråd som är kultur och historia, säger Hanna.

Även om det har varit intresset som har styrt så har de inte helt lyckats släppa tanken på vad allt i slutändan ska leda till. Det är ett ämne som kommer upp i samtal flera gånger i veckan.

"Det är svårt att satsa helhjärtat på något som man inte har ett verkligt intresse för."Johanna lockas inte så mycket av de praktiska aspekterna som till exempel utgrävningar utan drar mer åt det teoretiska. Kanske blir hon guide någonstans kring Medelhavet eller så början hon forska.

Hanna kan däremot absolut tänka sig att jobba praktiskt, kanske knuten till ett antikmuseum någonstans. En sak är de helt överens om: så länge du brinner för det du gör så hittar du en väg.

– Det är svårt att satsa helhjärtat på något som man inte har ett verkligt intresse för, det blir inte bra. Jag vill jobba med något jag verkligen tycker är roligt, säger Hanna.

TEXT: CECILIA KÖLJING

FOTO: ANDERS SIMONSEN

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2017-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?