Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Språkkonsult Michaela Gester anpassar skriftlig och muntlig kommunikation till mottagaren

Michaela Gester har alltid älskat att skriva. Hon ville gärna arbeta med skrivande på något sätt och valde då att utbilda sig till språkkonsult på Språkkonsultprogrammet vid Göteborgs universitet. Idag driver hon språkkonsultföretaget Textvärt.

– Genom utbildningen har jag fått med mig massor av verktyg och kunskaper för att kunna jobba med texter och skrivande. Det bästa med utbildningen var att få prata språk med andra språknördar varje dag och att få göra praktik och tillämpa sina kunskaper i verkligheten, säger Michaela Gester.

Startade språkkonsultföretag

Parallellt med utbildningen startade Michaela Gester företaget Textvärt för att kunna fakturera uppdrag som hon hade och idag hjälper hon företag att ta fram tydlig skriftlig kommunikation, exempelvis webbtexter och brev- och mejlmallar. Michaela granskar också bokmanus för förlag.
– Det är något jag tycker är otroligt lärorikt och roligt. Eftersom jag fortfarande är i början av min karriär har det mest blivit avgränsade uppdrag. Min dröm är att kunna ta ett helhetsgrepp över en hel verksamhets kommunikation och göra den tydlig och anpassad i alla led, säger Michaela Gester.

Kurser som ger kunskaper för det dagliga arbetet som språkkonsult

I sitt arbete har Michaela Gester användning av studierna från Språkkonsultprogrammet på flera olika vis.
– När jag granskar texter använder jag mig av verktyg från kurserna i grammatik och textanalys. När jag skriver har jag nytta av de flesta kurserna från Språkkonsultprogrammet, eftersom många examinationer innebar bedömning och respons på både innehåll och form. Kunskaperna i klarspråk och särskilt mottagaranpassning är något jag alltid använder eller har med som perspektiv i mitt arbete, säger Michaela Gester.

Inspirerande möten

Michaela lockades tidigt av friheten det innebär att själv planera sin tid och välja sina uppdrag. Trots att det många gånger är slitsamt att driva eget företag så tycker hon att det ändå värt det.
– Arbetet är varierat och dessutom träffar jag hela tiden nya människor att lära och inspireras av, säger Michaela Gester.

Råd till blivande studenter

Michaelas råd till blivande studenter är bland annat att umgås mycket med kurskamraterna.
– Plugga ihop, ät lunch ihop och ta hjälp av varandra. Och lär er att läsa vetenskapliga artiklar på ett effektivt sätt. En av mina lärare gav mig tipset att börja med slutsatsen. Om den är intressant, gå vidare till teori och metod. Om du fortfarande tycker att det är intressant kan du läsa hela artikeln. På så sätt får du en överblick och har lättare att fördjupa dig i ämnet när det behövs, säger Michaela Gester.

Michaela Gester

Michaela Gester

Michaela Gester är examinerad språkkonsult i svenska från Göteborgs universitet.

Fakta

Språkkonsultprogrammet är ett treårigt kandidatprogram som startade 2012 och ges vartannat år. Nästa programstart är höstterminen 2018.

Information om Språkkonsultprogrammet  vid Göteborgs universitet

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2016-11-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?