Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Sommarkurser 2020

Under sommaren 2020 erbjuder Humanistisk fakulteten på Göteborgs universitet sommarkurser för dig som vill studera utöver ordinarie utbildning eller för dig som vill fördjupa dig i ett ämne. Samtliga platser är nu tillsatta. 

Antikens kultur och samhällsliv

Troja genom tiderna

Avancerad nivå, 15 hp, kurskod: AN2022
Hur använde sig de antika författarna och bildkonstnärerna av det homeriska Troja? På denna kurs får du problematisera de trojanska berättelsernas betydelse för det västerländska kulturarvet och redskap för att kritiskt granska och analysera olika källmaterial från och om det antika Troja. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

 

Arkeologi

Arkeologisk fältkurs, inriktning publik arkeologi

Grundnivå, 15 hp, kurskod: AE1079
Under kursen blir du bekant med olika teoretiska och praktiska aspekter av det som kallas Publik arkeologi. De teoretiska delarna genomför du vid föreläsningar och teorin omsätter du sedan i praktik vid en arkeologisk undersökning förlagd till Västsverige. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.


Arkeologisk fältkurs, inriktning fältmetodik

Grundnivå, 15 hp, kurskod: AE1093
Kursen ger dig en introduktion till arkeologisk fältmetodik och kulturmiljövård och består dels av föreläsningar som behandlar olika aspekter av den arkeologiska fältverksamheten och kulturmiljövården, dels av föreläsningar som introducerar undersökningsobjektet. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.
 

Dokumentation och tolkning av hällbilder

Grundnivå, 7.5 hp, kurskod: AE1096
Hällbilderna i Bohuslän är världskända och utmärker sig såväl genom sitt antal som genom sin variation. Kursen introducerar olika former av dokumentation som frottage, plastning, foto, mätning med GPS/ totalstation. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.
 

Dokumentation och tolkning av hällbilder

Avancerad nivå, 15 hp, kurskod: AE2060
The couse covers a range of theoretical and practical aspects of the documentation and interpretation of rock art. It is organized in three main sections: one distance-based sequence focusing on theory, one applied sequence conducted in the field, and one distance-based advanced study project. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.


Från Mykene till Pompeji. Arkeologi och arkeologiska platser i Medelhavsområdet

Grundnivå, 7.5 hp, kurskod: AN1015
Är du nyfiken på den arkeologiska verksamheten i medelhavsområdet? Här får du en bakgrund till arkeologins framväxt och utveckling som vetenskap i området under 1800- och tidigt 1900-tal. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

 

Historia

Militärhistoriska kulturarv i Västsverige

Grundnivå, 7.5 hp, kurskod: AE1055
Nyfiken på militärhistoriska kulturarv i Västsverige? Vi analyserar och diskuterar fysiska lämningar såsom befästningar, gravar med mera och sätter in det i en militär kontext som kulturarv. Vi tar också upp militärt vardagsliv, och då med fokus på åren 1939­–1945. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.


Klimathistoria

Grundnivå, 7.5 hp, kurskod: HI1950
Kraftiga klimatförändringar är historiskt sett ingen nyhet. Genom världshistorien har genomgripande och plötsliga klimatförändringar förändrat livsvillkoren för mänskligheten såväl lokalt som globalt. Samtidigt har människors verksamhet och samhällsbyggande i sin tur påverkat klimatet. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

 

Litteraturvetenskap

Litterära klassiker genom tiderna

15 hp, helfart, kurskod: LV1150
Euripides och Shakespeare, Bellman och Lagerlöf, Kafka och Woolf – den västerländska och svenska litteraturhistorien är full av berömda författare och inflytelserika skönlitterära verk. På sommarkursen om litterära klassiker gör vi nedslag i några klassiska texter från antiken till 1900-talet. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

 

Idé- och lärdomshistoria

Från kaos till kosmos. Astronomins historia

7,5 hp, halvfart, kurskod: IL1106
Astronomin är en av de vetenskaper som har betytt mest för formandet av den västerländska världsbilden. Med utgångspunkt i astronomins vetenskapshistoria diskuteras och problematiseras hur vetenskaperna i olika tider från antiken till vår tid skapat kunskap om kosmos. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

 

Latin

Latinet som språk och kulturbärare, orienteringskurs

Grundnivå, 7.5 hp, kurskod: LAT115
I denna kurs får du en orientering om vilken roll språket latin har spelat i den europeiska kulturen genom tiderna. Kursen innehåller inte språkstudier i egentlig mening, men du får en överblick över latinets språkliga struktur och på vilka sätt denna skiljer sig från svenskan. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

 

Religionsvetenskap

Apokalypsen i text och tolkning

7,5 hp, halvfart, kurskod: RT1250
Global pandemi, klimatförändringar och auktoritär maktutövning – vår tid saknar inte fenomen som bidrar till undergångsstämning. Ofta talar vi om sådana katastrofscenarier som apokalyptiska. Men ordet apokalyps syftar ursprungligen på en uppenbarelse, ett avslöjande av en djupare mening bakom skrämmande händelser i naturen och den mänskliga världen. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.
 

Teologisk etik

7,5 hp, halvfart, kurskod: RT1232
Vad innebär det att handla väl? Vad är ett gott liv? Vilken plats har frågor om det rätta och det goda i människans sökande efter mening? I den här kursen brottas vi med de här frågorna genom att utforska de etiska begrepp som utvecklats inom den kristna traditionen. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.


Teologiska klassiker

7,5 hp, halvfart, kurskod: RT1332
På vilka sätt kan de viktiga rösterna från det förflutna hjälpa oss att i dag brottas med de stora frågorna? På vilket sätt fortsätter inflytelserika texter och traditioner att leva? Den här kursen erbjuder ett historiskt, kritiskt och konstruktivt engagemang med klassiska tänkare och rörelser för att förstå deras kontext, utveckling och samtida relevans. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

 

Ryska

Ryska idag

Grundnivå, 7.5 hp, kurskod: RY1003
Kursen är en internetbaserad nybörjarkurs som vänder sig till personer som behöver läskunskaper i rysk sakprosa, till exempel journalister, statsvetare och historiker eller andra intresserade. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

 

Svenska som andraspråk

Språk- och kunskapsutvecklande undervisning

Grundnivå, 7.5 hp, kurskod: SSA127
Språk och kunskapsutvecklande undervisning vänder sig främst till dig som är lärare eller utbildar dig till lärare. Kursen ger kunskap om speciella förutsättningar som utmärker undervisning och lärande i ett andraspråk. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.


Skönlitteratur i andraspråksundervisningen

Grundnivå, 7.5 hp, kurskod: SSA128
Kursen vänder sig till verksamma lärare och syftar till att ge kunskaper om hur skönlitterära texter kan användas i undervisningsämnet svenska som andraspråk. I centrum står ämneskunskaper om litteraturundervisning i ett flerspråkigt perspektiv där såväl ämnesdidaktik som metodik bearbetas och diskuteras. STÄNGD FÖR ANSÖKAN.

Sidansvarig: Jessica Oscarsson|Sidan uppdaterades: 2020-06-26
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?