Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Jag studerar nu - kan jag planera fram till drömjobbet?

Kan jag planera mina studier för ett liv efter studierna? Vad kan jag lägga in i min examen utöver mitt huvudområde? Hur ser möjligheterna till praktik eller en period utomlands ut? Finns det jobb och vad vill och kan jag göra? Frågorna är många och här finns några tips på hur du kan göra genomtänkta val.

Studieplanering

Vad vill du göra om dagarna, vad vill du att ditt arbete ska innehålla? Är du språkstudent och vill arbeta med språk – reflektera över på vilket sätt vill du göra det? Vill du tala språket, skriva på det språk du studerat eller vill du använda dina kunskaper om språkets kultur för att ha kontakt med människor i samband med -vad? Var vill du arbeta? I Göteborg, i Sverige eller kanske utomlands?

När du läst ett ämne i tre terminer – hur vill du gå vidare, hur kan du kombinera detta med kurser som gör att du förbereder dig för ett arbete som intresserar dig? Vad efterfrågar arbetsgivarna? Ta kontakt med personer som arbetar inom det område som intresserar dig, läs gärna våra tips på hur du kan ta den kontakten under Intervjua ett yrke.

Ytterligare ett tips är att läsa platsannonser för att få en tydligare bild av vad ett arbete kan innehålla och få tillfälle att fundera på om det är ett arbetsinnehåll som är intressant. Det kan påverka hur du kombinerar dina studier innan examen.

Tala med en studievägledare för att fundera på var du hittar de kurser som kan vara bra för dig att kombinera med utifrån det du vill arbeta med eller inom vilket område du vill jobba.

Humaniorakurser

I listan nedan finns en förteckning över kurser i ämnen inom humaniora.  Glöm inte att du kan kombinera humanistiska ämnen med många andra ämnen och kurser som kanske finns på andra fakulteter eller vid andra universitet eller högskolor.

Examen, yrken och arbetsområden

När du läst 180 hp och har minst 90 hp i ett huvudämne så kan du ansöka om en kandidatexamen. Du får examen i det ämne du har som huvudämne, det ämne du skrivit din uppsats i.

En del av våra utbildningar leder till yrken utan att ge en yrkesexamen, t.ex. översättare, språkkonsult, präst, arkeolog. Man måste inte gå Översättarprogrammet för att kunna arbeta som översättare, men för kvalificerade uppdrag som översättare är utbildningen ett krav. Många ämnesstudier kan användas inom flera olika arbetsområden. Då kan det vara bra att fundera på hur man kan beskriva sin utbildning. Vad har jag för kompetenser och ämneskunskaper och hur användbara är de inom olika arbetsområden.

Titta på jobb som du inte visste fanns, skaffa en bred överblick i hur arbetsmarknaden ser ut. Ett sätt att få inblick och erfarenhet är praktik.

Jag studerar fristående kurser – hur leder det till en examen?

Du kan själv kombinera kurser för att nå en examen. Du behöver då läsa totalt 180 hp och av dessa 180 så behöver minst 90 hp vara i ett huvudområde (för några huvudområden är det mer än 90 hp).  I huvudområdet läser du då i normalfallet grundkurs 30 hp, fortsättningskurs 30 hp och fördjupningskurs 30 hp där du skriver ditt självständiga arbete, en uppsats på 15 hp. Övriga 90 hp kan vara ytterligare ett annat huvudområde eller vara fördelat på flera olika ämnen och/eller färdighetskurser.

Du behöver inte läsa kurser på grundnivå i någon särskild ordning, utöver kurser som bygger på varandra, och du behöver inte ha bestämt dig för vilket ämne som ska vara ditt huvudämne i förväg. Men det kan vara klokt att skriva sin uppsats i slutet av sin utbildning, likaså att lägga en praktik i slutet för att knyta ihop säcken, det är också så utbildningsprogrammen är planerade.

Studiegångar för examen

Några exempel på hur en studiegång kan se ut

Vad leder studierna till?

Det är nästan lättare att svara på vad du inte kan göra efter en generell examen. Du kan inte arbeta inom områden som kräver en yrkesexamen eller legitimation, så som läkare, socionom, advokat eller sjukgymnast. Men, det går att hitta många jobb som kan sökas med olika utbildningsbakgrunder.

Läs annonser

Vad döljer sig bakom en  titel som ”projektledare” eller ”strateg”? Det är först när du läser annonserna och ser vad arbetet går ut på och vilka kvalifikationer som efterfrågas som du får inblick i om det kan vara något för dig.

Läs annonser på jobb som du tycker låter intressanta men också annonser som har titlar du inte känner till - var öppen för att nya möjligheter kan öppnas.

Innehåller yrket det som intresserar mig?

När du läser fristående kurser och syr samman dem till en examen så är du inte utbildad för ett specifikt yrke.  När du utbildar dig inom humaniora så ger det dig möjligheter till en bred arbetsmarknad. 

Vänd på dina tankar och fundera på vad du göra om dagarna? Vad innehåller olika arbeten för arbetsuppgifter? Är det några jag tycker verkar särskilt intressanta? Vad krävs för att man ska kunna få arbeta med just sådana arbetsuppgifter? Vad är jag intresserad av? Hur kan jag  kombinera kurser på ett sådant sätt att jag får jobba med det som intresserar mig?”

Intervjua någon som har ditt drömjobb

Kan du intervjua personer som arbetar med det som intresserar dig för att få en inblick i vad som efterfrågas och få en chans att känna efter om det är vad du tänkt dig? Det är ett bra sätt att få en så sann bild som möjligt av hur vardagen kan se ut i olika yrken – fråga den som gör det!

 

Examen & arbetsliv - startsida

Examensstruktur

All högre utbildning är indelad i grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå (gäller från 1/7 2007)

Examina på grundnivå: Högskole- eller Kandidatexamen 120/180 hp (2 eller 3 års studier)

Examina på avancerad nivå: Magister- eller Masterexamen 60/120 hp (ytterligare 1 eller 2 års studier)

Examina på forskarnivå: Licentiat- eller Doktorsexamen 120/240 hp (ytterligare 2 eller 4 års studier)

Viktigt: Läs din lokala examensbeskrivning för specifika regler som gäller för ditt huvudområde!

 

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2016-07-07
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?