Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Praktik eller fältstudier

Praktik

Att lägga in praktik i sin utbildning eller att skriva sin uppsats/examensarbete i samverkan med ett företag eller organisation är två sätt att redan under sin studietid etablera kontakt med framtida arbetsgivare. Du kan knyta ihop din utbildning genom att göra en praktik inom ett arbetsområde eller yrke som du är intresserad av.

Inom Humanistiska fakulteten finns flera möjligheter att söka praktik både för dig som läser kurser och för dig som går ett program.

Kurser på både 15 hp och 30 hp

Kortare och längre praktikkurser som du förlägger merparten av på en praktikplats i Sverige eller utomlands. Du behöver själv leta reda på en plats för din praktik och det kan vara värt mödan att lägga ner både tid och energi på att hitta en praktikplats som kan ge dig en insikt i ett arbete du är intresserad av samtidigt som du får en chans att visa upp dina kunskaper och också få en framtida referens.

Volontärarbete

Att engagera sig ideellt är ytterligare ett sätt att skaffa sig kontakter och erfarenhet. Det finns en mängd olika frivillig-organisationer att välja mellan, utgå från vad som engagerar dig. Ett exempel i Göteborg om man vill arbeta med idrotts- eller kulturarrangemang är Team Göteborg.

Fältstudier inför självständigt arbete (uppsats)

1. Du kan genomföra en ”Minor Field Study” – ett SIDA-finansierat stipendium för fältstudier i ett utvecklingsland.

2. Lärarledd fältstudiekurs till Indien för att få en introduktion till forskningsbaserade fältmetoder som du kan använda för fältarbete i olika delar av världen.

  • RKT139, Multidisciplinära fältstudier 15 hp (grundnivå)
  • LIR203, Fältkurs, 15 hp (avancerad nivå) 

Information om båda kurserna

Övriga fältkurser

Utbytesstudier

Vid Göteborgs universitet finns också goda möjligheter att läsa delar av utbildningen vid ett universitet utomlands. Du måste ha minst 60 hp innan du kan ansöka om utbytesstudier.

Läs mer - nyhetsnotiser om praktik

 

Praktisera eller arbeta utomlands

Portaler och information om internationella arbeten

Praktik och internship utomlands

Att söka jobb utomlands

  • Alec's free CV Resurs med många tips om du vill skriva CV på engelska.

Ordbok för utbildningsområdet (2012) Praktisk ordbok i PDF-format från Programkontoret med ord och begrepp som kan underlätta att skriva CV på engelska.

  • "Vi kommer att höra av oss till dig..."  Europeiska kommissionens handbok i att söka jobb i andra EES-länder. Varje lands ansökningsförfarande har sitt eget kapitel. Ladda hem PDF-filen genom att välja språk i den nedre listen.

 

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2016-11-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?