Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

På väg att ta ut min examen

Du har nu kommit en bit på vägen av dina studier och ser kanske slutet på din utbildning.  Inom kort ska du i arbetslivet. Kanske vill du först studera vidare mot en master eller bli doktorand? På denna sidan har vi samlat information för dig som vill söka jobb men också länkat in information om möjligheter till ytterligare studier efter kandidatexamen.

 

Schematisk bild över det svenska utbildningssystemet (bild från UKÄ)

Examen

Är det viktigt att ta ut examen? Examensbeviset är bland annat ett kvitto på att du kan slutföra större projekt. Det kan ha betydelse för en arbetsgivare om det står och väger mellan två likvärdiga kandidater i en rekryteringsprocess.

Jag saknar några poäng, men har redan fått jobb. Om du har fåtal poäng kvar så vänta inte med att ta tag i det, ju tidigare du kan ta igen en kurs desto bättre. Kurser ändras, lärare slutar och utbildningssystem kan förändras. Tala med din studievägledare!

Ansök om examen

Du måste själv ansöka om examen på Sektionen för examen. Observera att det är en handläggningstid på ca 2 månader. För doktorsexamen tar det ca 4 veckor.

Examenshögtid

När du ansökt om examen får du en inbjudan till Humanistiska fakultetens examenshögtid som arrangeras i oktober varje år.

Doktorspromotion

Har du tagit ut din doktorsexamen blir du inbjuden till doktorspromotionen. Senaste datum för utfärdande av examensbevis är 30 juni för att du ska få en inbjudan till ceremonin i oktober samma år.

Inventera din kompetens

Vad är det egentligen du har lärt dig i din utbildning? Du är kunnig inom i ditt huvudområde, men har du satt ord på vad du kan?

Vad gör dig engagerad?

Identifiera också de arbetsuppgifter och situationer som engagerar dig för att göra passande karriärval. Fundera över vad du brinner för, vilken är den röda tråden i det du hittills gjort och vad är du inte tycker om att göra.

Var finns jobben?

Det finns en mängd sidor där lediga jobb annonseras, vissa är nischade inom någon särskild bransch, andra är bredare. Några sidor att börja med kan till exempel vara fackförbundens webbsidor.

Sociala medier och personliga nätverk

  • Linked In - allt fler arbetsgivare använder linked in för att hitta nya medarbetare.
  • Rättviseförmedlingen. Hjälper projekt, organisationer och medier att hitta kompetens genom efterlysningar i sociala medier.
  • Inventera ditt kontaktnät. Ta kontakt med de personer son känns mest intressanta.

Saknar du kontaktnät?
Finns det någon arbetsplats där du skulle vilja arbeta? Hör av dig till någon där  som gör det du skulle vilja göra.

Vad finns som jag inte vet

Intressanta jobb kan ofta dölja sig under rubriker du kanske inte i första hand förknippar med humaniora. Tänk brett.

Exempel på några jobb (och rubricering)

Källa: offentligajobb.se, maj 2015

  • Kreativ Administratör till Kulturskolan (Administration, ekonomi, juridik)
  • Avdelningschef till Fri konst och kultur (Chefer och verksamhetsledare)
  • Turistvärd med goda språkkunskaper i svenska, engelska och tyska (Försäljning, inköp, marknadsföring)

 

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2016-02-02
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?