Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Annonsen - var hittar jag jobb

Analysera arbetsmarknaden

För att effektivt kunna söka jobb så måste man veta vad det finns för jobb att söka. Ta för vana att hålla dig uppdaterad på de lediga jobb genom att regelbundet läsa och analysera annonser. Läs även tidningar och titta på nyheter som har med arbetsmarknad att göra.

Börja redan under utbildningen att läsa annonser. Spara annonser på arbeten du tycker låter intressanta, även om du kanske inte har möjlighet att söka dem just nu. På så sätt samlar du din egen kontaktlista på potentiella arbetsgivare.

Tänk brett och håll ögonen öppna

Många studenter är oftast enbart intresserade av ett fåtal arbetsgivare. Många gånger är det stora populära arbetsgivare där det är svårt att få sitt första arbete. Arbetsmarknaden för akademiker är oftast inte så snäv som man först kan tänka. Din kompetens kommer att vara intressant för flera olika typer av arbetsgivare. Var inte rädd för att vara kreativ och våga tänka brett.

Fackförbunden har många gånger en bra översikt över hur arbetsmarknaden ser ut för just deras studentgrupp, flera av dem genomför även årligen arbetsmarknadsundersökningar som kan vara intressanta att läsa för att få en bild av hur arbetsmarknaden ser ut för just dig.

Platsannonsen

Ofta föregås din ansökan av en annons. Läs den noga och läs mellan raderna, se inte bara till vilka kvalifikationer företaget söker eller efter jobbrubriken utan läs vad du ska göra. Vad är det för arbetsuppgifter som efterfrågas?

Vad är det arbetsgivaren anser vara det viktigaste? Vilka erfarenheter och egenskaper är måsten och vilka är önskemål? Vilken känsla försöker arbetsgivaren förmedla? Vilka av arbetsuppgifterna anser du vara de viktigaste och vad är dina erfarenheter på de områdena? Våga vara kritisk och ifrågasättande till det som står i annonsen. Är det som efterfrågas verkligen viktigt och relevant för tjänsten?

Ring arbetsgivaren

Ta tillfället att ringa upp arbetsgivaren för att få mer information om tjänsten. Ofta dyker många frågor upp när man läser en annons. Genom att ringa kontaktpersonerna i annonsen får du ytterligare information om tjänsten som kan hjälpa dig att matcha dina ansökningshandlingar på ett bra sätt. Ett samtal med arbetsgivaren ger dig också möjlighet att marknadsföra dig själv och din kompetens, samtidigt som du kan hänvisa till samtalet i dina ansökningshandlingar. På så sätt kommer arbetsgivaren bättre ihåg dig.

Tycker du att det känns svårt och jobbigt att ringa en arbetsgivare så öva. Skriv ett manus på vad du ska säga, tänk ut vad arbetsgivaren kan tänkas säga och hur du ska bemöta detta. Tyvärr så finns det arbetsgivare som inte är särskilt trevliga när du ringer; kom då ihåg att det är deras problem och inte ditt. Finns det en kontaktperson i annonsen skall denne svara på dina frågor.

Inte bara annonser

Idag finns det många olika sätt att söka jobb på. Förutom annonser i dags- och branschtidningar så är förstås Internet det viktigaste verktyget. Det finns en mängd olika webbsidor med lediga jobb, CV-banker, uthyrnings- och rekryteringsfirmor.

Många arbetsgivare använder sig sig numera enbart av arbetslivsnätverket Linked in.

Få tjänster annonseras ut

Trots alla dessa möjligheter är det bara en liten del av de lediga tjänsterna som tillsätts via annonsering. Många tjänster tillsätts på andra vis, till exempel genom kontakter, internrekrytering eller på annat sätt. Glöm därför inte bort möjligheten att ta hjälp av ditt kontaktnät med vänner, bekanta, gamla arbetsgivare etc. Använd dig av möjligheten att skicka intresseanmälan/spontanansökan där du själv söker ett arbete utan att det förekommit någon annons.

Läs annonser!

Utgå från en eller flera platsannonser - vilka egenskaper och kvalifikationer efterfrågas? Besitter du dessa?

Snabbfrågor till dig själv

  • Vad kan du?
  • Vad vill du jobba med?
  • Var vill du jobba?
  • Vilka jobberfarenheter har du?
  • Vilka andra erfarenheter har du?
  • Vem ska du kontakta?
  • Vad krävs för att få jobbet?

(DIK.se)

Forskning om jobbannonser

Platsannonsen speglar samhället och arbetslivet

(Karin Helgesson, avhandling 2011)

Annons- & jobbsökartjänster

Många av nedanstående jobbsökartjänster har ofta också en hel del karriärtips och råd för att skriva ansökningshandlingar.

Nischade sajter

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-03-15
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?