Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Vill studera på Humanisten - vad blir man?

Bli humanist!

Många studenter funderar över vad studierna leder till och det kan vara svårt att förklara för föräldrar, släkt och kompisar vad ”man ska bli”. Det kanske är lättare att säga att man studerar till ett specifikt yrke, men man kan absolut säga att man studerar för att bli humanist!

Som humanist bidrar du med ett perspektiv som efterfrågas inom många områden och våra tidigare studenter arbetar som redaktörer, forskare, översättare, lärare, präster, projektledare, kulturkritiker, museichefer, arkeologer, språkkonsulter och kommunikatörer. Bland annat.

Jag vill studera – vilka alternativ finns?

Det finns olika sätt att studera på universitetsnivå, du kan välja att studera på ett yrkesprogram, ett program eller med fristående kurser.

Yrkesprogram

Här hittar du utbildningar som leder till särskilda yrken, utbildningar du bara kan gå genom programmet. Exempel på det är läkare, socionom, jurist, psykolog och lärare. Utbildningen har ett förutbestämt innehåll och studierna leder till en yrkesexamen och ibland även legitimation.

Program

Många ämnen sätter samman kurser till ett program, kurser som är bra att kombinera utifrån intresse och efterfrågan. Programmen har alltid ett huvudområde, det är det ämne där du fördjupar dig och skriver ett större examensarbete i. Exempel på humanistiska kandidatprogram är Internationella språkprogrammet, Medier, estetik och kulturellt entreprenörskap, Språkkonsultprogrammet och Liberal Arts.

Kandidatprogram är treåriga program (180 hp) som man börjar med på universitetets första nivå - grundnivå. Därefter kan du gå vidare och studera ytterligare ett eller två år på ett masterprogram på avancerad nivå. Ibland går kurser som ingår i programmen endast att läsa inom ramen för programmet, ibland går de att läsa som fristående kurs även för andra studenter. Studierna leder till en generell examen i huvudområdet.

Fristående kurs

Vill du bara studera ett ämne en termin (30 hp) på universitetet, eller kortare kurser, så går det bra. Många börjar studera av intresse och eftersom man söker en termin i taget så behöver du inte känna att du binder upp dig. Men du kan också sätta samman dina kurser och läsa dem i den ordning du vill studera ämnet och utifrån när kurserna erbjuds.  Om du även skriver en större uppsats inom ett huvudområde och totalt har minst 180 hp kan du på så vis ta ut en generell examen, en Filosofie kandidatexamen.

Väljer du att läsa fristående kurser kan det vara bra att planera studierna tillsammans med en studievägledare. Det kan exempelvis vara bra att skriva uppsatsen i slutet av utbildningen och praktikkursen kräver att du först skrivit uppsatsen. Kanske vill du också studera utomlands en tid.

Exempel på studiegångar

Hur kan jag tänka när jag väljer utbildning?

Har du inte läst på universitet eller högskola tidigare kan det ibland vara en fördel att börja med en fristående kurs. En bra start kan vara att läsa en fristående kurs i ett ämne som du var intresserad av när du läste på gymnasiet. Då får du läsa om något du gillar och samtidigt prova på vad akademiska studier är, vad är skillnaden att läsa på universitetet jämfört med gymnasiet?

Tala gärna med en studievägledare inför dina val, där får du chans att bolla dina tankar och idéer innan du gör din ansökan.

Om du redan vet vad du vill läsa så söker du till grundkurs i det ämnet. Det är den första kursen på akademisk nivå och den kan du bygga vidare på med fortsättnings- och fördjupningskurs.

Funderar du på vilka ämnen som finns inom dina intresseområden – ta kontakt med en studievägledare för att resonera runt dina val.

Vad kan jag bli?

Vi vet är att många av våra tidigare studenter arbetar inom yrken som kräver goda kunskaper i språk och kommunikation och inom kultur- och kulturarvssektorn eller i skolan som lärare. Det är mycket vanligt att arbetsgivaren finns inom den offentliga sektorn, som exempelvis Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad eller en statlig myndighet. Många av våra alumner är också egenföretagare.

Vanliga arbetsområden

En sammanställning av vanliga arbetsområden och ofta förekommande yrkestitlar inom dessa områden. Tänk på att många jobb finns inom olika sektorer, exempelvis så arbetar en kommunikatör inom i stort sett alla branscher.

Yrkesbeskrivningar, statistik med mera

Här kan du hitta bland annat yrkesbeskrivningar. Vad innebär det till exempel att arbeta som utredare? Och hur ser framtidsprogrnoserna ut för olika områden?

 

Sidansvarig: Gunilla Johnander Parlenvi|Sidan uppdaterades: 2017-09-22
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?