Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Utbytesstudier vid Humanistiska fakulteten

På den här sidan har vi samlat praktisk information om ansökan men också information om vilka olika avtal humanistiska fakultetens institutioner har inom Europa och Norden. Observera att du inte söker direkt till det utländska universitetet utan du måste först ansöka och bli nominerad via GU.

När kan man åka?

Detta beror på hur man har valt att lägga upp sina studier. Studenter som läser fristående kurser och bygger en egen examen kan åka när man känner att det passar bäst i utbildningen.
En del program har ibland avsatt en termin för studenterna där man kan läsa valfria kurser och då kan man ibland åka iväg på utbytesstudier. Man kan även åka på utbyte och läsa kurser utomlands som motsvarar vad man egentligen skulle ha läst på programmet. För att ta reda på när det bäst lämpar sig att resa på utbyte på ditt program kontakta din studievägledare.

Ansökan

Institutionerna på humanisten har många avtal med högskolor runt om i Europa. Avtalen finns listade institutionsvis längre ner på sidan. Läs mer om du hur du söker till utbytesstudier via Erasmus på studentportalen, där du även hittar mer information om ansökningssystemet MoveOn.

Till din ansökan i MoveOn ska bifogas följande:

  • ett studieintyg (Transcript of Records)
  • ett personligt motivationsbrev
  • ett aktuellt foto.


Glöm inte att välja Faculty of Arts (Humanistiska fakulteten) om du söker till något av nedanstående avtal.

Platser och Urval (OBS! Gäller bara Erasmus andra utbytesprogram eller kan ha andra urvalsregler)

Varje Erasmusavtal har ett begränsat antal platser och vid flera sökande till ett avtal än vad det finns platser måste ett urval göras. I avtalet anges därför hur många platser och månader som det gäller för. Ett avtal kan till exempel ha en plats på 10 månader vilket innebär att en student kan studera på avtalet ett helt läsår eller två studenter kan studera varsin termin. När vi handlägger ansökningarna på humanistens avtal utgår vi från följande kriterier:

Behörighet Är sökande registrerad vid GU innevarande termin
Behörighet Att sökande kan uppnå minst 60 hp vid utbytets start vid GU (OBS specifika språkkrav finns för vissa av Inst för språk och litteraturers Erasmusavtal)
Urval Hur många studenter har sökt ett avtal?
Urval Hur många platser och månader finns på avtalet?
Urval Hur många terminer har studenterna sökt till?
Urval Studerar studenterna på samma institution som har avtalet?
Urval Rangordnar studenter efter vid ansökningsdatum erhållna hp och betyg
  Rangordnar efter innehåll i personliga brev

Exempel på urval och platsfördelning:

5 studenter har sökt avtalet som institutionen för historiska studier har med Warszawas universitet. Avtalet har 2 platser på tio månader.
Student 1 har sökt om att få påbörja sitt utbyte på höstterminen men kommer inte komma upp i 60 högskolepoäng före utbytet startar. Studenten får inte en plats
Student 2 har 90 hp, flest av samtliga sökande, läser historia och vill läsa ett helt läsår i Warszawa. Studenten får en plats.
Student 3, 4 och 5 har 45 hp och samma mängd G och VG betyg vid söktillfället. Samtliga är studenter på institutionen och vill studera i Warszawa på höstterminen. Studenterna är jämlika i alla avseenden men student 4 och 5 har, till skillnad från student 3 i sina personliga brev angett en tydlig avsikt med utbytet och hur det passar in i studierna som helhet. Student 4 och 5 får varsin plats.
Student 2, 4 och 5 kommer därför nomineras till Warszawas universitet för det kommande läsåret.

Universitetsgemensamma avtal

Universitetsgemensamma avtal gäller för samtliga studenter på alla fakulteter och institutioner. Här finns det möjlighet att studera i Afrika, Asien, Australien, Nordamerika och Latinamerika, oavsett vilket ämne du läser vid Göteborgs universitet. En grundförutsättning är att du uppfyller de specifika krav som finns för varje avtal, samt att ditt ämne finns på universitetet där du önskar studera.
Läs mer om universitetsövergripande avtal i Studentportalen

Kontaktperson för alla institutioner förutom språk och litteraturer:

Mikael Strömberg

Besöksadress: Humanistiska fakultetskansliet, Renströmsgatan 6
Tel: 031-786 1042
mikael.stromberg@gu.se

Kontaktperson för institutionen för språk och litteraturer:

Ann-Christin Undeby

Besöksadress: Renströmsgatan 6, rum F404
Telefon: 031-786 1808
Erasmus@sprak.gu.se

Våra avtal

Här hittar du ingångar till humanistens avtal förutom inst för språk och litteraturer.

Sidansvarig: Mikael Strömberg|Sidan uppdaterades: 2017-09-17
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?